SAKK:n rehtorin kevätjuhlapuhe 1.6.2018

Arvoisa juhlaväki, opiskelijat, opettajat, muu henkilökunta ja juhlavieraat,

Lukuvuosi on takanapäin ja voimme iloita yhdessä siitä, että työ kantaa hedelmää, meillä on täällä tänään 74 valmistuvaa opiskelijaa. Erityistä juuri tänä lukuvuonna on se, että tänään valmistuu ennätysmäärä luonto- ja ympäristöalan perustutkinnon porotalouden osaamisalan sekä porotalouden ammattitutkinnon opiskelijoita. Tämä on meidän kaikkien, mutta ennen kaikkea opintonsa päättävien juhlapäivä. Merkkipaalu, kun yhdestä aikakaudesta siirrytään seuraavaan.

34033191_10155649677067749_4179721215935512576_o
SAKK:n rehtori Eeva-Liisa Rasmus-Moilanen. Kuva: Ulla Isotalo.

Opiskelijat ja ammattiin valmistuvat: te olette pistäneet itseänne likoon puurtaessanne opintojanne. Olette oppineet uusia asioita, uudenlaisia työskentelytapoja ja varmasti paljon myös itsestänne. Opiskelu on ollut välillä kovaa työtä ja olette kenties kohdanneet vastoinkäymisiäkin. Tällä matkalla te kuitenkin olette kasvaneet kohti ammattianne vuorovaikutuksessa opetushenkilöstön ja työelämän, mutta myös toinen toistenne kanssa. Täällä oppilaitoksessa te olette jo kohdanneet sen todellisuuden, jossa työskentelette tulevaisuudessa. Työelämässäkin tarvitsette esimerkiksi kykyä omaksua uutta, taitoa ratkaista monisyisiä kysymyksiä ja joustavuutta toimia yhdessä. Alanne ammattilaisina joudutte ja pääsette kantamaan myös vastuuta erilaisten asioiden lisäksi omasta hyvinvoinnistanne ja asiakkaistanne.

34102812_10155649677052749_127000550855147520_o
Eläkkeelle jäävä SAKK:n apulaisrehtori Maritta Mäenpää. Kuva: Ulla Isotalo.

Työelämä tulee vaatimaan teiltä panostusta, mutta se tulee myös antamaan paljon, varsinkin jos te itse niin haluatte. Mielestäni piakkoin eläkkeelle siirtyvä apulaisrehtorimme Maritta Mäenpää on tästä hyvänä esimerkkinä. Hän on ollut työelämässä neljäkymmentä vuotta ja vaikka voisi kuvitella, että vauhti alkaa hiipua, niin mitään sellaista ei ole havaittavissa. Päinvastoin, Maritta on ollut loppuun asti motivoitunut, valmis oppimaan uutta, kantanut vastuunsa ja rakentanut oppilaitosta opiskelijoiden ja meidän työtä jatkavien hyväksi. Maritta on ammattitaitoinen työntekijä, joka on omalta osaltaan ollut vaikuttamassa siihen, millainen opinahjo ja työpaikka Saamelaisalueen koulutuskeskuksesta on muodostunut. Vahvuuksia oppilaitoksessa on paljon, mutta yksi erityinen vahvuutemme on kuunteleva ja keskusteleva, hyvä ilmapiiri. Olemme yhtenäinen porukka, osaamme tehdä yhdessä ja tätä perintöä meidän tulee jatkossakin vaalia. Se on meidän jokaisen etu, mutta näin me myös osoitamme kiitostamme sille työlle, jota Maritta, edeltävä rehtorimme Liisa Holmberg sekä monet muut ovat oppilaitoksemme eteen tehneet.

Uskon vahvasti, että Saamelaisalueen koulutuskeskuksen positiivinen toimintakulttuuri on välittynyt myös teidän opiskelijoiden arkeen. Muun muassa tällaista toimintakulttuuria eteenpäin viemällä teillä on mahdollisuudet saavuttaa itsellenne antoisa työura. Työura, joka kestää ehkä seuraavat neljäkymmentä vuotta ja työura, jonka aikana luotte hyvää tulevaisuutta itsellenne ja muille. Tänä päivänä teillä on tulevaisuuden avaimet käsissänne, menkää ja muuttakaa maailmaa!

Kiitän jokaista opiskelijaa tästä lukuvuodesta, läsnäolostanne ja vuoropuhelusta kanssamme. Te olette ahkeroineet ja tehneet parhaanne. Ensi lukuvuonna jatkavien kanssa aloitetaan osittain uudessa tilanteessa; Ivalon toiminnot siirtyvät tänne Inariin ja Liisan puoleksi ristitty laajennusosa täyttyy opiskelijoista. Kiitos opiskelijoille ja henkilökunnalle, että olette suhtautuneet tuleviin muutoksiin positiivisesti ja olleet omalta osaltanne viemässä muutosta eteenpäin.

34092528_10155649677082749_5637916493292240896_o
Kevätjuhlan musiikkiesitys – Heli Valkama. Kuva: Ulla Isotalo.

Kiitos opettajille siitä, että olette aktiivisesti ja positiivisesti ottaneet haltuun uutta ammatillisen koulutuksen lainsäädäntöä ja uusia tutkinnonperusteita. Kiitos, että haluatte tehdä työtänne vahvasti opiskelijaa tukien. Kiitos asuntola- ja kiinteistöhenkilöstölle siitä, että asuntola on ollut hyvä ja siisti paikka levätä opintojen välillä sekä opiskelijoiden harrastetoiminnan tukemisesta. Kiitos keittiöhenkilökunnalle erityisen hyvästä ruoasta sekä siivoojille puhtaista ja hyväkuntoisista tiloista. Kiitos työpaikailla tapahtunutta oppimista ohjanneille. Kiitos hallinto- ja toimistohenkilöstölle siitä, että olette pitäneet oppilaitoksen talouden ja hallinnon ajan tasalla ja hyvässä järjestyksessä. Kiitos virtuaalikoululle, hanke- ja kansainvälisyydestä vastaavalle henkilöstölle verkostoitumisesta, innovatiivisuudesta ja siitä, että jaksatte kehittää. Kiitos erilaisia tapahtumia tuottaneille. Kiitos koko henkilökunnalle kokonaisuudessaan laadukkaasta ja ammattitaitoisesti työstä. Ja viimeisimpänä kiitokset myös tämän juhlan toteutuksesta vastaaville.

Lämpimät onnentoivotukset valmistuville hienosta saavutuksestanne. Toivotan teille ihanaa juhlapäivää ja aurinkoista, virkistävää kesälomaa.

Eeva-Liisa Rasmus-Moilanen
rehtori