YouTube -videoiden avulla lisää kalastajia Pohjois-Lappiin

Viimeisen vuoden ajan olemme seikkailleet kameroiden kanssa vesillä ja jäillä Kyelikietâ –hankkeemme kuvauksissa. Hankkeessa tuotettiin kuusi videota Inarijärven ja Sodankylän tekojärvien kaupallisesta kalastuksesta. Hankkeen rahoittivat Euroopan meri- ja kalatalousrahasto Lapin kalatalouden toimintaryhmän kiintiöstä, sekä Inarin ja Sodankylän kunnat.

Nyt videot ovat kaikkien katsottavissa YouTubessa, ja on aika kiittää mukavista hetkistä töissä – toimistossa ja ”maisemakonttorissa”. Erityisesti haluan kiittää joustavia kuvaajiamme Jonne Järvistä ja Kevin Francettia sekä kalastajia avoimuudestaan ja kärsivällisyydestään kuvauksissa!

dav
Hankkeen kuvausten ”konttorissa” Inarijärvellä heinäkuun alussa 2018


Siikaa, haukea, ahventa ja madetta

Videot esittelevät siian kalastusta Inarijärvellä sekä sulan veden aikaan että jään alta eri menetelmillä. Lokan tekojärvellä kuvatut videot kertovat hauen vannerysäpyynnistä sekä ahvenen katiskapyynnistä kesällä, ja mateen rysäkalastuksesta talvella. Lisäksi yksi video opastaa kalojen käsittelyyn kalahallissa.

Hankeidean takana oli tilanne, jossa kalan kysyntä on hyvä, mutta kalastajakunta alkaa ikääntyä. Kalan ostajia ovat mm. tukkuliikkeet sekä ravintolat, joissa moni matkailijakin pääsee ensimmäistä kertaa maistamaan pohjoisen kalaa. Jotta kalastajia saataisiin lisää, haluttiin käytännönläheisiä, kalastuksesta todenmukaisen kuvan antavia videoita kiinnostuneille nähtäviksi. Videot toimivat myös koulumme  luontoalan opetuksessa oppimateriaalina.

Ensimmäinen video julkaistiin syyskuussa 2018 ja viimeinen maaliskuun lopussa tänä vuonna. Nyt huhtikuun loppupuolella kahta näistä videoista on katsottu jo 36 000 kertaa! Tästä voidaan päätellä, että hankkeella on ollut todellinen tarve.

Toiveet ovat korkealla: videot varmasti auttavat kalastusta ammatiksi mieliviä suunnitelmissaan eteenpäin. Ja ostajat saavat edelleen lautasilleen pohjoisen puhtaista vesistä pyydettyjä kaloja.


Kiittäen hankevetäjä Virpi Jääskö (30.4.2019 saakka)

Linkit videoihin: http://www.sogsakk.fi/fi/Hankkeet/Kyelikietâ

Lisätietoja kaupallisesta kalastuksesta: elinkeinokalatalouden koordinaattori Markku Ahonen, etunimi.sukunimi(at)pll.fi, puh. 040 704 6094