Rehtorin tervehdys, Saamelaisalueen koulutuskeskuksen kevätjuhla 29.5.2019

IMG_9679
Sámi musihkkaakademiijan opiskelijoiden ja opettajien musiikkiesitys kevätjuhlassa. Kuva: Ulla Isotalo

”On tapahtunut ihme.”

”Suomesta on tullut jääkiekon suurvalta – Leijonien maailmanmestaruus on mieletön opetus koko suomalaiselle yhteiskunnalle: ’Yksilökeskeisyyden aikakaudella näyttö kollektiivin voimasta’.”

”Yksilöt pelasivat joukkueena yhtenäisesti. Jokainen yksilö hyvässä joukkueessa pääsee omille vahvuuksilleen. Yksilö on joukkuetta varten, ei toisin päin.”

”Nuori sukupolvi on tuonut suomalaiseen kiekkoajatteluun sitä, että uskalletaan, mennään voittamaan ja ollaan rohkeita. Ne kaikki elementit näkyivät tässä joukkueessa.”

”Rauhallinen fiilis siitä, että joukkueessa on voimaa, uskotaan omiin mahdollisuuksiin.
Joukkue on mennyt isosti sydämeen. Joukkueessa on aidosti iloittu siitä, kun kaveri onnistuu.”

”Huippuvalmentaja, joka valmistautuu hyvin. Hänkin pystyy koko ajan kehittämään itseänsä, vaikka perusihminen siellä taustalla on sama. Saa joukkueen luottamaan toisiinsa ja itseensä. Selkeä johtajuus. Huoltoporukassa on myös paljon huippuosaamista, tekee työtään näkymättömissä.”

”Mitä pitää tapahtua, että voittokulku jatkuu?
­– Nöyryys, työnteko, analyysi, miksi onnistuttiin.”

Nämä kaikki lauseet ja analyysit ovat joko suoria poimintoja tai tiivistelmiä jääkiekon MM-kisojen lehtiotsikoista, -jutuista tai TV-haastatteluista. Asiantuntijat ja pelaajat itse ovat tiivistäneet Suomen menestyksen muun muassa edellä kuvattuun tapaan. Jääkiekon maailmanmestaruudella on erityinen merkitys meille suomalaisille. Samalla tavalla kuin MM-joukkue kasvoi yhteen, myös Suomen kansa juhli yhdessä aina valtiojohtoa myöten sitä, että ME voitimme. Voitonriemua lisäsi se, että voitto tuli täydellisenä yllätyksenä ja jääkiekkojoukkueen tarina vaikuttaa siltä kuin se olisi suoraan elokuvasta. Mutta taustalla on toki tuhansia tunteja arkista työn tekemistä ja kasvutarinoita.

Ihan niin kuin meillä tänään. Me olemme kokoontuneet juhlimaan tuhansien tuntien työpanoksen huipentumista, sitä hetkeä, kun osa opiskelijoistamme valmistuu.

IMG_9732
Pohjoissaamen kielen ja kulttuurin linjalta valmistuneet opettajan kanssa. Kuva: Ulla Isotalo

Tänään valmistuvista moni siirtyy suoraan työelämään. Oppilaitoksena me olemme pystyneet kouluttamaan tiedolliset ja taidolliset sisällöt sekä ohjaamaan opiskelijoita työelämän avaintaidoissa. Siitä työelämäkumppanimme ovat meille antaneet matkanvarrella kiitosta. Meiltä valmistuvat opiskelijat ovat haluttua työvoimaa, heillä on ammatillista osaamista, työelämän pelisäännöt selvillä sekä alueen ja kulttuurien tuntemusta. Olemme jopa siinäkin tilanteessa, että opiskelijat revitään koulunpenkiltä kesken kaiken. Voimme siis olla tyytyväisiä siitä, että pääosin tavoitteet tulevat saavutetuiksi.

Olemme kuitenkin saaneet myös palautetta siitä, että aina työpaikalla tapahtuvan oppimisen tilanteet eivät suju niin, että päästäisiin keskittymään oleelliseen: substanssiin ja sen haltuunottoon. Näissä tapauksissa työelämän pelisäännöt eivät ole tulleet tutuiksi opiskelijalle. Perusasioina työnantajat odottavat muun muassa sitä, että työntekijä saapuu ajoissa työpaikalle, tekee työnantajan perustehtävän mukaisia tehtäviä eikä esimerkiksi someta työaikana sekä käyttäytyy asiallisesti ja kohteliaasti niin työtovereitaan kuin asiakkaita kohtaan. Tiivistetysti, työelämä odottaa hyvää asennetta. Asenne on asia, johon voimme opiskelijoitamme kannustaa, mutta jokaisen on viime kädessä kaivettava se omasta itsestään. Jos jääkiekkopiireissä sanotaan, että yksilö on joukkuetta varten, niin työpaikalla tämä menee niin, että työntekijä on työpaikkaa varten, ei toisin päin. Mutta se ei riitä, että on hyviä työntekijöitä. Hyvä työyhteisö edellyttää hyvää johtamista ja esimiestyötä. On tunnettava työyhteisönsä jäsenet ja osattava johtaa heitä yksilöinä ja ryhmänä. Motivaation ja hyvinvoinnin synnyttäminen ja ylläpito edellyttävät sitä, että työntekijälle tarjotaan mahdollisuuksia kehittyä ja edetä sekä kokeilla ja kehittää. Lisäksi tarvitaan kannustavaa ja hyvää vuorovaikutusta. Hyvä työyhteisö on joukkue, jossa jokainen kantaa vastuun omalta osaltaan.

IMG_9734
Medialinjalta valmistuneet opiskelijat sekä heidän opettaja vararehtorin kanssa. Kuva: Ulla Isotalo

Suomen jääkiekon maajoukkue ei muodostunut NHL-tähdistä ja superlahjakkaista valioyksilöistä. Toki jokaisella on ammattiurheilijan peruslahjakkuus ja -taito. Maailmanmestarijoukkueen selkärangan muodostivat sen sijaan pelaajien ja johdon asenne ja työmoraali sekä sitoutuminen yhteisiin pelisääntöihin ja tavoitteisiin. Jokainen toimi omassa roolissaan kurinalaisesti, mutta ilmapiiri oli rennon luottavainen. Joukkue oli joukkue sanan varsinaisessa merkityksessä, ei pelkästään ryhmä ihmisiä tekemässä saamaa asiaa. Yhdessä tekeminen oli aitoa, muita kunnioittavaa. Vahvuudet ja MÖRKÖ nousivat esiin, koska sille oli tilaa. Jonkin verran matkassa saattoi olla myös onnea, välillä sitäkin on.

Lopputuloksena joka tapauksessa saavutettiin tavoite, Suomi voitti maailmanmestaruuden. Me voitimme MM-kultaa! Me suomalaiset olimme niin hyviä! Mutta mitä sanoivatkaan pelaajat, kun heitä kehuttiin ja kiiteltiin? He antoivat kunnian voitosta joukkueelle, joku Mörölle, toinen maalin suulla päivystäneelle seinälle, joku sille näkymättömälle joukkuetoverille, yksi valmennukselle ja niin edelleen. Kaikesta vaatimattomuudesta huolimatta uskon, että jokainen pelaaja oli terveellä tavalla ylpeä myös itsestään ja suorituksestaan.

Kuten alussa siteerattiin mediaa, ”on tapahtunut ihme”. Mutta onko se ihme, jos tekemällä oikeita asioita saavuttaa tuloksia ja parhaassa tapauksessa pääsee ”isosti sydämeen”?

IMG_9692
Koltansaamen kielen ja kulttuurin opiskelijat tanssivat katrillia. Kuva: Ulla Isotalo

Täällä on tänään niitä, jotka ovat saavuttaneet osaamista, tutkinnon ja todistuksen. On aika kiittää ja onnitella valmistuvia yhteisestä matkasta opintiellä. Olette päässeet meidän sydämiin ja tulemme kuulemaan teistä ja saavutuksistanne vielä monet kerrat. Kiitos myös jatkaville opiskelijoille kuluneesta lukuvuodesta, ahkeroinnista ja kasvusta! Ja suuri kiitos henkilökunnalle, hyvälle valmennustiimille ja huoltoporukalle! Kaikki te olette tehneet osanne, että päästiin hyvin tuloksin maaliin tänäkin lukuvuonna. Kesäloman kynnyksellä on hyvä muistaa, että palautuminen kuuluu osana tähän juttuun, eli relax!

Hyvää kesälomaa!

Eeva-Liisa Rasmus-Moilanen
rehtori